2010. április 14., szerda

Elönt a víz

Béla bécsi nagyon szeretett olvasni. Ősztől tavaszig sokat ült a városi könyvtár olvasótermében, hogy otthon minél kevesebbet kelljen fűtenie. Néha egésznap olvasott, újságokat vagy könyveket, válogatás nélkül szinte minden érdekelte.
Egyik délelőtt hosszú regénybe temetkezett. A történet egy idős férfiról szólt, bizonyos Pantics Vilmosról, aki annyit ült a könyvtár olvasótermében, hogy a városra zúduló árvíz is itt érte. Pantics Vilmos aznap úgy belefeledkezett az olvasásba, hogy nem hallotta a veszélyre felhívó figyelmeztetéseket. Még akkor se mozdult, amikor már a bokáját mosta a víz, pedig a könyvtáros kisasszonyok többször is felszólították, hogy hagyja el a helyiséget.
Amikor Béla bácsi ehhez a részhez ért, becsukta a könyvet, és felállt az asztaltól.
– Maguk nem jönnek? – kérdezte kifelé menet a könyvtáros kisasszonyokat. – Itt fulladnak meg a könyvek között! – mondta sűrű fejcsóválások közepette, és igyekezett minél gyorsabban magára venni a kabátját.
A könyvtáros kisasszonyok összenéztek a háta mögött.
Béla bácsi kilépett az utcára, ám vizet sehol se látott. De amikor rádöbbent, hogy az egészet csak olvasta, hirtelen erősen gyöngyözni kezdett a homloka, és néhány perc alatt teljesen elöntötte a víz.
– Biztosan megszakadt bennem egy gát – állapította meg, aztán letörölte a homlokát.
Hazafelé indult, de közben gondolatban hordani kezdte a törmeléket, amiből majd újra felépítheti azt a gátat: a, á, b, c, cs, d, e, é, f, g, gy, h, i, í, j, k, l...

16 megjegyzés:

 1. Ez nagyon jó! Ahogy az élet és elbeszélés összeér... tudni lehet, hol kezdődik az egyik, és hol ér véget a másik?

  VálaszTörlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 3. Ottó, miért lett Béla bácsi? :(

  Nekem hiányzik a vége. :( Bár valószínűleg csak mert ismerem. :)

  VálaszTörlés
 4. Azt hittem, Pantics Vilmos :( *hüpp*

  VálaszTörlés
 5. Hát, mer’ nemcsak a Pantics Vilmosok olvasnak, hanem a Béla bácsik is:-) Sőt, úgy látom, más is - mindenesetre jól meglepődtem, hogy ismeritek az eredetit, hisz csak egy bibliofil, könyvtári kiadásban jelent meg 200 példányban... - De a vége, akkor is hiányzott, ill. nem akartam felsorolni az egész abc-t...

  VálaszTörlés
 6. Ez is nagyon jó... még sok ilyet ha kérhetünk!!!

  VálaszTörlés
 7. hidegrázósan jó! köszönjük!

  VálaszTörlés
 8. Ottó!
  http://www.barkaonline.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=708&Itemid=9

  De te magad tetted fel a blogodra a címlapja alá a linkjét. :D :D :D Nézd csak meg a lap alján!

  De ha már itt tartunk nekem az ÉS-ből való írás a Háborús játékok volt hidegrázós...

  VálaszTörlés
 9. Köszi, Pöszke - hát, amikor az ember már ilyen öreg, hogy ilyen hatalmas életműve van, nem emlékezhet minden írásra, amit valaha is elkövetett:-)
  Köszi, Írisz, köszi Leki!:-)

  VálaszTörlés
 10. Ja, és köszi, Leki a Csillagszedő Márió MeseTv részletét is - most látom csak a blogodon!:-)

  VálaszTörlés
 11. :D Anyám szerint mindenki annyi idős, ahánynak érzi magát!

  Jelzem komoly fejtörést okoztál, hogy vajon milyen plusz mondanivalója lehet annak, hogy Béla bácsi lett P.V.-ből... és ugye a hiány adalékos jelentésrétegei.

  Egyszóval élmény téged olvasni.

  VálaszTörlés
 12. Hát, az a helyzet, hogy ezt meg sem próbálom leírni, talán 20 percbe beleférnének az indokaim, ha valakit nagyon érdekelne, és erről kellene előadást tartani - na de asszem, akkor is inkább csak körvonalazódna a dolog, mert végül is valójában nem észérvekkel döl el, hogy merre billen végül egy-egy kifejezés.

  VálaszTörlés
 13. Hm... Nevelőapám Béla bácsi volt. Mire én megismertem, már nem olvasott. Elolvasott addigra mindent. Csak a Valakit visz a víz maradt ki az életéből.

  VálaszTörlés
 14. Én is csak a Valamit... olvastam (jó könyv, Zilahy:-)Ja, meg azért mást is, vizeset!:-) Nincs híred, István, a Szusiról?

  VálaszTörlés
 15. Azt hittem, beszéltél Andrással. Nem lett kész a rajzokkal, pedig amit láttam, az zseniális. Tehát a pályázatot lecsúsztok, kell valakit keríteni, aki beszáll a költségekbe, mert a pályázati pénzt vissza kell adni. De azt gondolom, hogy ha készen lesz, annyira erős lesz, hogy szinte magától megjelenik az a könyv. Ki lesz adva valahogy!

  VálaszTörlés
 16. Ja, csak most látom, hogy írtál - közben beszéltem Csillával ( de megszakadt a vonal:), a lényeget viszont hallottam. Hát majd lesz valahogy, egyszer csak kijön!:-))

  VálaszTörlés